Tarihçe
Ana Sayfa : Gayrettepe
Henüz adının Gayrettepe olarak anılmadığı dönemlerde, gençlerin piknik, bıçkınların kaçamak yaptığı, dut bahçeleri ile bezeli, müstesna bir İstanbul köşesiydi bu yöre. Yüksek tepelerinden Kız Kulesi, Sarayburnu, Marmara, diğer taraftan Boğaz'ın Beylerbeyi'ne kadar olan bölümü, hele mehtaplı gecelerde doyum olmaz güzellikler sergilerdi.

1950'li yılların başında, çok değil 45 sene sonra Şişli'den sonraki dut bahçelerinin, mandraların, tarlaların, blok blok apartmanlar haline geleceğini, yapılan yolların yetmeyeceğini, ana arterin iki katlı hale getirileceği söylense, dudaklarda hoş tebessümler uyandırabilir, ama inandırıcı olmazdı.

O yıllarda yapılan İstanbul planları, şehrin ikibinli yıllarda sadece 4,5 - 5 milyon arası bir nüfusa ulaşacağını öngörüyordu. Oysa öngörülen bu sayı yaklaşık yirmibeş yıl önce geride bırakılmıştır.

Yine aynı yıllarda bu bölgede sadece Baylan Çikolata Fabrikası, Türkiye'nin ilk bisiklet fabrikası (Cavit Cav) ve Erses Film Seslendirme Stüdyosu vardı. O gün için şehrin uzağında ve dut bahçelerinin arasında kaybolan bu ticari yerleşimler doğal yapıyı bozmamışlardı.

1950'lerden sonra Aksaray, Beyazıt, Fatih semtlerindeki yıkımlar, yavaş da olsa başlayan göçler İstanbul'da yeni yerleşim alanlarının yaratılmasını zorunlu kılmıştır. İşte bu süreç içinde bir yanda Şişli, diğer yanda Levent, güneyde Beşiktaş ile çevrili bu müstesna köşe giderek önem kazanmıştır.

Tütüncülerin kurduğu Yapı Kooperatifi zaman içinde el değiştirerek Gayret Sitesi adını almış, yörenin çağdaş donanımlı ilk sitesi olmuştur. Bunu daha sonra Mobil Sitesi ve Emel Sitesi gibi toplu konutlar izlemiştir.

Önceleri geniş araziler içinde küçük evlerde yaşayan eski sakinler bu gelişimin çekiminden kurtulamamış, araziler parsellenerek apartman yapıları artmıştır. Boğaz köprüsünün yapılması Anadolu yakasına ulaşımda kolaylık sağlamış, iş merkezlerinin Gayrettepe'ye kaymasında önemli bir etken olmuştur.

E-5 karayolu ile havaalanına, Boğaz Köprüsü ile Anadolu yakasına, Barbaros Bulvarı ile deniz ulaşımına, Büyükdere Caddesi ile Şişli'ye, dolayısıyla şehir merkezine ulaşım kolaylığı otellerin Gayrettepe'de yoğunlaşmasını arttırmış, Sürmeli, Dedeman ve son olarak da The Plaza otelleri inşa edilmiştir.

Yoğun yerleşim, oteller, bankalar, iş yerleri, gökdelenler, hava akımlarının kesilmesi, kirliliğin artması ve trafik yoğunluğu semt sakinlerini bunaltmış, tüm bunların bir sonucu olarak, duyarlı insanların biraraya gelmesi ile 8 Mayıs 1991 tarihinde Gayrettepe Çevre, Kültür ve İşletme Kooperatifi kurulmuştur.


Gayrettepe Çevre, Kültür ve İşletme Kooperatifi

Önceki Sayfa      Ana Sayfa      Sayfa Başı

SİSYÖN